Comité Bengt Lindstrom
contact
Bengt Lindstrom

Bengt Lindström (1925-2008)

Bengt Lindström är född den 3 september 1925 i Storsjö Kapell, i en isolerad by i den svenska provinsen Norrland. Det är i detta stora, brutala, mytiska landskap av berg, med glittrande sjöar och djupa skogar, och det är i detta Lappland som Bengt kommer att växa upp. Hans pappa är lärare. Han är vän med samerna och intresserad av deras etniska kulturarv. Endast tre dagar gammal blev Bengt jorddragen, av sin gudfader Kroik lappkungen, Bengt Lindström blev dragen genom ett trolldoms hål i en skogsbacke och genom detta så fick styrka och kraft. Samerna var också skogshuggare och de kom att vandra i skogar och Bengt fick följa med Kroik som då kom att berätta för honom om legender och mysterier långt norrifrån. 

1935-1946 : Forskarutbildning. Skriver detektivnoveller, blir en berömd idrottsman och börjar måla. Isaac Grünewalds Konstakademi, Stockholm, Konstakademi i Köpenhamn, Danmark, Chicago Art Institut. Utför sina två första litografier, Begrundan och Liggande modellen.

1947-1952 : Anlände i Frankrike. Resa till Italien, besöker Florens och Assisi. Kom att fascineras av Giotto och Cimabue. Får ett stipendium från den svenska tidning, Aftontidning. Ett par år i södra Frankrike. Skapar mosaik.

1953-1968 : Återgår till litografin och etsnings arbete, vilket har en mycket viktig plats i hans konst. Ställer ut i Paris och i Sverige. Ateljé i Arcueil, Frankrike. Startar samarbetet med Galleri Rive Gauche, Paris, Frankrike. Tooth’s Gallery i London, köper många av hans verk. Flyttar från Arcueil till Savigny-sur-Orge, Frankrike. Nouvelle Figuration hos Galleri Mathias Feld. Ställer ut hos Galleri Ariel, Paris, Frankrike. Startar samarbetet med Protée Galleri i Toulouse, Frankrike, som ställde ut honom i Paris, Galerie Protée II, från 1984.

1970-1978 : Skapar en stor väggmålning till Grand Hotel Härnösand, Sverige. Skapar två stora väggmålningar, Cirkus, för Mitt Hem på saluhallen i Nacksta-Sundsvall, Sverige. Delar sin tid mellan Savigny-sur-Orges ateljé och Sundsvalls ateljé. Börjar ett flerårigt samarbete med ABCD Gallery, Paris, Frankrike. Män från norr är hans första stora gobeläng som skapas. Skapar ett album Eddan, Eddan, Eddan om den skandinaviska mytologin och två upplagor av bronsskulpturer, Vilda barn. Skapar och tillverkar glas skålar och fat för Kosta Boda. Målar en bil för Volvo.

1979-1982 : Skapar glas skålar och fat för Kosta Boda. Målar en bil för Volvo. Målar, i naturen i närheten av hans hemby, på stora presenningar, över fyrtio meter hög, som täcker sluttningarna av det närliggande berget i Vålådalen för att protestera mot skapandet av en damm. Skapar små skulpturer gjorda i papier-maché som bemålas, samt guld och silversmycken.

1983 : Ställer ut på Historiska i Stockholm, Sverige, med monumentala verk, 2 m x 3,50 m, Asagudar från den nordiska mytologiskas: Tor, Oden, Freja, Balder, Ymer, Loke och Okänd Gud samt akrylmålningar med temat Valkyrior. Asagudarna kom senare att inrymmas i en särskilt avdelning som anlades för dem, år 1996, på Midlanda Konsthall, Sverige. Skapar en monumental skulptur Tors hammare :  bilen målade för Volvo i 1980 inkluderar hammaren som visas i den gigantiska gud Tors hand.

1985-1994 : Atejé i Spanien vid Alicante. Där skapar han ett album med litografier, Novelda. Seoul, Korea, ställer ut under OS. Same Landskapp är den nya väggmålningen, 5mx5m, till de Vetenskapliga Institut i Västerås, Sverige. Börjar samarbete med San Carlo Gallery i Milano, Italien, som samordnar alla händelser i Italien. Stora utställningar samt retrospektiva i Italien, Belgien, Luxemburg, Tyskland, Spanien och Frankrike. Skapar i mycket stort format, blandteknik i svart och vitt. Lämnar Savigny-sur-Orge för en ny ateljé i Fontenay-sous-Bois. Skapar i glas i Murano samarbete med San Carlo Galleri, stora vaser och skulpturer i kristall. Målar ett lapptält (8mx9m), Kåtan Mimmi, för staden Arjeplog i svenska Lappland, som blir en utställnings lokal. Skapar två skulpturer i polyester, två meter hög, Han och Hon. Ny serie av glas och skulpturer kristall skapas i Murano, Italien. Närvaro, ny gobeläng, 3m50x2m70. Börjar serien De stora profeterna, i blandteknik svart och vitt. Avslutar serien av stora djuptryck med temat gudarna.

1995 : Installera sig i en ny ateljé i Paris, Frankrike. Retrospektiv utställning på Sundsvalls museum. Målar då även en monumental duk, 70 m2, Jätten på berget, som kom att hänga hela sommaren på den sida av berget som vetter mot staden. Invigning av Y:et, monumental skulptur av en man med armarna uppsträckta för att välkomna besökare till västernorrland, skulpturen tar sig formen av ett Y som är en symbol för Y:län.

1996 : Skapar för Örebro kommun, en utomhusmålning på en cistern, 17 meter hög, yta 3000 m2, beläget vid korsningen av de största huvudlederna i Sverige, nära ingången till staden i industriområde. Skapar en målad betong skulptur, Tången, 7 ton, 3,5m i Ånge.

1997-1999 : Arbetar med keramiska verk i Albisolla, Italien. Midlanda Konsthalls invigning, som rymmer Stiftelsen Michèle och Bengt Lindströms samling av alla grafiska verk och ett urval av målningar, skulpturer. Skapar en väggmålning, 4mx10m, i lobbyn på universitetet i Eskilstuna. Skapar tre monumentala väggmålningar på en damm och ett på kraftverket i svenska Lappland nära Jokkmokk, med hans vän, Lars Pirak same konstnär.

2000-2003 : Målar alla sidor av en långtradare till Scania. Utför i Italien hos Adriano Berengo en ny serie skulpturer i kristall. Avslutar serien De stora profeterna, olja på duk 2mx2m. Ides och Calendes, schweiziska utgåva, utgiven en liten men lyxig monografi med en text av Françoise Monnin. Publiceringen av boken  Ansikten i Bengt Lindströms konst. Skapar ett brett utbud av stora målningar i blå akrylfärg, Kvinnor.

2003 : Bengt drabbas av en stroke som berövar honom hans förmåga att måla, men fortsätter att ställa ut.

2004 : Dag Jonzon och Hans Östboms film, som produceras av Dell'arte AB och Östbom Filmbild, Lindström , En jävel på färg och form, i samarbete med stöd från Film Västernorrland, Länsstyrelsen Västernorrland och Sveriges TV. Filmen visas i svensk television. Midanda Konsthall läggs ner sin verksamhet på grund av ett lokal politiskt beslut.

2005-2007 : Skulptur Vargen, sex meter hög skapad för Peab, invigdes i Botkyrka-Stockholm. Filmen Lindström, En jävel på färg och form, visas på Svenska Kultural Center i Paris och presenteras som DVD. Samlingen Michèle och Bengt Lindströms stiftelse överför sin donation till Länsmuseet i Västernorrland, Härnösand.

2006-2007 : Genomförande av keramik som skapades under1998 i samarbete med ateljén La Tuilerie och Francis Delille i Frankrike. Invigningen för Bengt Lindströms samling på Västernorrland Länsmuseet, Härnösand. Illustration av Sebastiano Grassos dikter samling, Sinfonietta för Juliana, Italiensk poet och konstkritiker.

2008 : Bengt Lindström dör i sitt hem i Sundsvall den 29 januari.

2008-2012 : Krimaro Foundation presenterar den första volymen av verk av Bengt Lindström i sin samling. Många utställningar-hyllning visar Bengt Lindströms konst i hela Europa.

2012 : Retrospektiv - Svart och vitt i gravyrer - Museum of Härnösand, Murberget, Sverige.